Koulutusvalinnat ovat yksi eniten elämäämme määrittävä päätös. Koulutuksella rajataan ja mahdollisestaan valikoima ammatteja, joihin voimme tulevaisuudessa työllistyä. Työelämän lisäksi koulutus voi tarjota identiteetin ja ajatusmalleja, joihin tukeutua arjessa.

Mihin perustamme päätöksen koulutuspaikan valinnasta? Valitsemmeko saman koulun, johon paras kaveri on menossa? Vai koulun, johon kunnianhimoiset vanhemmat toivovat lapsensa menevän? Vai perustuuko päätös televisiosta saatuun mielikuvaan tulevaisuuden haaveammatista? Tällaiset seikat voivat vaikuttaa valintaamme, eikä se välttämättä ole huono asia. Olisi kuitenkin tärkeää ottaa valintaperusteisiin mukaan opiskelijan henkilökohtaiset ominaisuudet ja peilata niitä tulevan koulun vaatimuksiin sekä haaveammatin arkeen.

Koulutusvalintoja opiskelija tekee yhdessä lähipiirinsä, yleensä oman perheen, kanssa. Koulussa opinto-ohjaaja auttaa kertomalla erilaisista kouluvaihtoehdoista, mutta opolla on samanaikaisesti kymmeniä muitakin ohjattavia, joten yksilöllisen ohjauksen osuus voi jäädä vähäiseksi.

Yksityinen opintovalmennus voi tuoda uutta objektiivista näkökulmaa ja auttaa opiskelijan löytämään juuri hänelle sopivan koulutusalan ja ammatin. Pienellä panostuksella on mahdollista säästää sekä omaa että yhteiskunnan aikaa ja rahaa, kun opiskelijat löytävät oman alansa ilman koulunvaihtoja ja ei-suunniteltuja välivuosia.