Opettajien virallinen totuus toistaa meidän opiskelevan elämää, ei ylioppilaskirjoituksia, varten. Samaan hengenvetoon muistutetaan, että kirjoituksista ei tule stressata. Helpommin sanottu kuin tehty, kun opettajat itsekin puhuvat kirjoituksista viikosta toiseen.
Kevään 2020 pääsykoeuudistus korosti ylioppilaskirjoitusten merkitystä entisestään: pyrittäessä korkeakouluun entistä suurempi osa valitaan ylioppilaskokeiden arvosanojen perusteella. Lukiolaiset ovat tämän ymmärtäneet ja johtopäätöksenä korottavat yo-arvosanojaan uusintakokeissa. Ylioppilastutkintolautakunnan tilastojen mukaan hyväksytyn kokeen uusijoiden osuus on monissa oppiaineissa tuplaantunut uudistuksen myötä. Tämä taas oletettavasti nostaa arvosanarajoja, jolloin itseään ruokkiva kierre on valmis.
Pääsykoeuudistus korostaa lukion kurssivalintojen merkitystä. Jo ensimmäisen vuoden syksyllä pitäisi tietää, mihin jatko-opiskelupaikkaan on pyrkimässä, että osaa tehdä kurssivalinnat korkeakoulujen valintapisteet tähtäimessä. Matematiikan pitkä oppimäärä pitäisi valita, koska siitä saa pisteitä monelle alalle. Toisaalta kielten opiskelu kiinnostaisi enemmän, mutta onko molempiin aikaa? Isoja päätöksiä, joihin opiskelijat tarvitsevat kokeneempien tukea.
Pääsykoeuudistus myös paransi ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevien asemaa. Joissakin korkeakouluissa todistusvalinta on rajattu ainoastaan ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeviin ja toisissa on erilaisia ensikertalaiskiintiöitä. Tarkoituksena vähentää alanvaihtoa ja saada opiskelijat valmistumaan nopeammin. Kääntöpuolena on osalle hakijoista ylimääräisiä välivuosia, koska he eivät halua ottaa vastaan kakkosvaihtoehtona saamaansa opiskelupaikkaa ensikertalais-statuksen menettämisen vuoksi.
Kaikkeen tähän auttaa parempi itsetuntemus ja omien vahvuuksien sekä kiinnostuksenkohteiden tunnistaminen jo opintopolun alkupuolella. Näin pystyt tekemään perustellut opiskeluvalinnat mahdollisimman aikaisin ja saat parhaat lähtökohdat lukion jälkeen. Älä stressaa, sillä apua saat Tammirannan opintovalmentajilta.